Zorgen bewoners Indische buurt over sloop
De Indische buurt. Wegen in dit deel van de wijk Vrijenban hebben namen als ‘Sumatrastraat’, 'Lombokstraat' of ‘Borneostraat’. Veel bewoners geven aan hier prettig te wonen, maar ze hebben te maken met slecht onderhouden huizen. Moeten deze huizen nu tegen de vlakte om ruimte te maken voor nieuwbouw?
Regen die door kozijnen lekt, koude vloeren en slechte isolatie. Dit is een greep uit problemen die voorkomen in de Indische buurt. Woningcorporatie Stedelink heeft de verantwoordelijkheid over veel van deze huizen gekregen, nadat Vestia werd opgesplitst als gevolg van een reeks schandalen. Zakaria El-Khetabi van Stedelink zegt dat er verschillende mogelijkheden zijn om de problematiek aan te pakken. Dat doet hij in onderzoeksprogramma Pointer (KRO-NCRV), dat zich verdiept heeft in de Delftse huurwoningmarkt.
“Op het moment dat blijkt dat sloop-nieuwbouw niet haalbaar is, om wat voor reden dan ook, vallen we terug op renovatie”, zegt de bestuurder van Stedelink. Uit zijn woorden kun je opmaken dat dat de voorkeur ligt bij het slopen van de bestaande woningen in de Sumatra- en Lombokstraat. El-Khetabi wil echter niet bevestigen dat dit het geval is. Hij zegt: “Renovatie is nog steeds een serieuze optie.”
Gedwongen verhuizen
“Soms is verhuizen iets om naar uit te zien”, zegt voorzitter van de bewonerscommissie Bert van der Meer, “maar als je gedwongen wordt, als er eigenlijk tegen je gezegd wordt dat je hier niet mag wonen, dat doet wel wat met me.” Hij wil niet weg. Hij kan het goed vinden met zijn buren. En volgens hem geldt hetzelfde voor veel anderen in de buurt. Het is volgens hem “een illusie om te denken dat we terug kunnen komen na sloop en nieuwbouw.”
Hij vraagt zich af: “Kunnen we het dan wel betalen?” Hij zou dan ook graag zien dat de huizen in de Lombokstraat en de Sumatrastraat niet werden gesloopt, maar gerenoveerd, zoals dat ook gebeurt met de huizen in de Borneostraat. In dat straatje om de hoek worden de huizen namelijk wel gerenoveerd, en niet gesloopt. In die straat staan ook koopwoningen, waardoor het voor Stedelink niet mogelijk is alles tegen de vlakte te gooien.
Inbreng
“Huurders vragen zich af: ‘heb ik hier zelf ook nog inbreng in?’” zegt Anita Engbers van de Woonbond. “Als je serieus met huurders om tafel gaat, je argumenten bij hen neerlegt en naar huurders luistert, kom je er samen altijd uit. Tot nu toe houdt Stedelink echter als het ware de deksel op de pan. We weten nog steeds niet wat eruit gaat komen.”
El-Khetabi verzet zich tegen deze kritiek: “Toen we begonnen met onderzoek naar de mogelijkheid van sloop-nieuwbouw gingen we ook in gesprek met bewoners.” Engbers reageert: “Bewoners willen dat Stedelink uitlegt waarom ze dit doen en ook laat zien hoe factoren als sociale samenhang worden gewogen.” En zorgen over sociale samenhang blijven betsaan. Als El-Khetabi wordt gevraagd of mensen na eventuele sloop-nieuwbouw terug kunnen keren zegt hij “Ook daar kan ik vandaag geen garantie op geven.”
Luister hier naar het gesprek van Pointer over de Indische buurt.