Zorgen over verkeersgedrag in Delft, dit wil de gemeente doen

Het verkeersgedrag van Delftenaren laat te wensen over. Er zijn klachten over te hard rijden, telefoongebruik en spookrijden op de fiets, zo erkent B&W in reactie op schriftelijke vragen van de PvdA.

Delflandplein | Foto: Fred Leeflang
Hoewel specifieke data over onveilig gedrag ontbreken, schrijft B&W zorgen over het verkeersgedrag in Delft te erkennen. Daarbij stelt B&W dat kwetsbare mensen in het bijzonder last hebben van gevaarlijk gedrag: “Kinderen, ouderen, mensen met een beperking, maar ook voetgangers en fietsers, lopen verhoogde risico’s.” De stadsbestuurders geven aan dat ze aan de slag willen om het slechte verkeersgedrag direct aan te pakken.

 

Risicogebieden
Hoe ziet B&W dit voor zich? Burgemeester en wethouders schrijven te denken over extra handhavingsmaatregelen, zoals gerichte acties door BOA’s en de politie. Vooral voor problemen als alcohol- en drugsgebruik in het verkeer ziet men hierin een oplossing. Verder zetten de bestuurders in op ‘een combinatie van verkeerseducatie, voorlichting en campagnes’. 

 

Maar waar gaat het dan precies fout in het verkeer? In reactie op de PvdA gaat B&W in op enkele specifieke zorgpunten. Zo zijn kruispunten risicogebieden met veel ongevallen. De gemeente neemt maatregelen zoals aangepaste verkeerslichten en betere markeringen. Bij de invoering van eenrichtingsfietspad op het Delflandplein houdt 96% van de fietsers zich volgens de gemeente aan de nieuwe regels, wat tot hogere veiligheid leidt. 

 

Bezorgers
Ook wordt het verkeersgedrag van bezorgdiensten genoemd: “Het college heeft eerder gesprekken gevoerd met bezorgbedrijven. De effectiviteit van deze gesprekken om gedrag te veranderen is echter beperkt gebleken.” 

 

Het stadsbestuur zegt daarom naar andere mogelijkheden te kijken. Het project BezorgVeilig wordt genoemd. Dit is een project dat maaltijdbezorgers en hun werkgevers trainingen en tips geeft om veiliger van a naar b te komen. Ook zegt B&W onderzoek te gaan doen naar regels die bezorgbedrijven verplichten ervoor te zorgen dat hun bezorgers identificeerbaar zijn. Dit soort regels moeten ervoor zorgen dat klachten over bezorgers gerichter worden, waardoor bedrijven beter aangesproken kunnen worden op problemen.