Zorgkosten stijgen, maar grote verschillen door ‘ongelijkheid in welvaart’

Overal in Nederland moeten mensen meer geld uitgeven aan zorg, ook in Delft. Maar liefst 2.770 euro, zoveel spendeert de gemiddelde Delftenaar in 2022 aan zorg. Dat schrijft Omroep West op basis van onderzoek van Nieuwsuur en informatiecentrum Vektis. Dat bedrag is 27,7% hoger dan wat Delftenaren in 2011 uitgaven.
Ter illustratie | Foto: Unsplash

De grote stijging in zorgkosten is niet alleen het gevolg van hogere premies voor de zorgverzekering. Nieuwsuur zocht uit dat er grote verschillen in kostenstijging zijn tussen gemeenten. Wat bleek is dat er een verband ligt tussen welvaarts- en opleidingsniveau en verhoging van zorgkosten. Nieuwsuur schrijft: “Vooral in gemeenten met relatief arme inwoners liggen de zorgkosten hoog.”

Op basis van het onderzoek van Nieuwsuur, maakte Omroep West een overzicht van de zorgkosten en de stijging hiervan in deze regio. Hieruit komt naar voren dat er in Delft anno 2022 zo’n 2.770 euro uitgegeven wordt aan zorg. Dit is vergelijkbaar met een gemeente als Alphen aan den Rijn, waar dit bedrag op 2.764 euro ligt. Opvallend is dan wel dat de kosten in Alphen aan den Rijn harder stijgen: 38,4 procent tegenover 27,7 procent in Delft. In Delft stijgen de kosten sowieso relatief langzaam in verhouding tot de regio. In enkele gemeenten is de stijging ook rond hetzelfde niveau. Alleen in Rijswijk is de stijging beduidend minder groot met 19,7 procent.