Eindelijk weer in de hardloopschoenen: succesvolle Golden Tenloop na twee coronajaren
Nadat er twee keer geen Golden Tenloop kon plaatsvinden vanwege de Covid-beperkingen, kon nu de bekende Delftse ‘Hardloopwedstrijd van Hemelvaart’ eindelijk wél weer doorgaan. De 33ste editie was een ‘geweldig succes’, laat organisator Bruun van der Steuijt van AV de koplopers weten.
De hardloopschoenen konden na twee jaar weer uit de kast worden getrokken om de (eventuele) coronakilo’s op de Delftse straatstenen achter te laten. ‘’Iedereen was eraan toe om samen in beweging te komen en elkaar weer te ontmoeten’’, zegt Van der Steuijt. ‘’Het is een evenement waar iedereen zo blij van wordt. De Beestenmarkt zat helemaal vol en ook op de Markt, waar dit jaar een scherm stond met het beeld van de finish, was het heel gezellig.’’
Vol was het inderdaad; naast het vele publiek dat op de wedstrijd afkwam, puilden ook de startbanen bij alle vier de afstanden uit met hardlopers: ‘’Er waren geen startnummers meer over. Mijn inschatting is dat er vandaag tussen de 4400 en 4500 mensen hebben mee gerend’’, aldus Van der Steuijt. ‘’Dat is natuurlijk heel erg leuk om te merken voor ons als organisatie.’’
Van anderhalf tot vierentachtig
De organisatie van de Trompper Optiek Golden Tenloop is in handen van AV De Koplopers. Zij willen het persoonlijk en maatschappelijk welzijn van de mensen in Delft en omgeving verhogen door hardlopen en wandelen te stimuleren. Er zijn vier afstanden zodat iedereen, van jong tot oud kan meedoen. Jongeren met een beperking kunnen meedoen via SamenSporten, een beweegproject waarbij kinderen en jongeren met en zonder handicap zich samen voorbereiden op sportieve uitdagingen. Daarnaast zijn als onderdeel van de Golden Tenloop mooie wandeltochten in Delft en omgeving mogelijk, voor iedereen die niet kan of wil hardlopen, maar toch sportief bezig wil zijn op Hemelvaartsdag.
De jongste deelnemer die donderdag over de finish aan de Burgwal kwam, was anderhalf jaar oud en de oudste deelnemer vierentachtig jaar. Burgemeester Marja van Bijsterveldt was bij de start van verschillende afstanden aanwezig om de mensen te motiveren en sportwethouder Karin Schrederhof liep mee op de tien kilometer.
Op de 10 kilometer was de snelste tijd 30 minuut 59, Dominic Bersee van de hardloopgroep Ruitenburg Runners kon deze tijd op zijn naam schrijven. De 5 kilometer werd het snelst gerend door Matt de Haas (ook van Ruitenburg Runners) die het in 15 minuten en 38 seconden voor elkaar kreeg. De 2,5 kilometer (de jeugdloop voor kinderen van 9 t/m 13 jaar) werd in achtenhalve minuut gelopen en bij de 1 kilometer voor kinderen t/m 9 jaar, was 3 minuut 57 de snelste tijd.
Duurzaamheidscentrum de Papaver
Ook werd dit jaar met de opbrengsten van de hardloopwedstrijd weer een cheque uitgereikt aan een goed doel. Dit keer was gekozen om die te geven aan duurzaamheidscentrum de Papaver. De cheque was in ieder geval 1000 euro, maar dit jaar konden de deelnemers ervoor kiezen om bij te dragen aan een groter bedrag. De lopers van de vijf -en de tien kilometer konden kiezen of ze wel of geen shirt wilden en wanneer iemand koos voor geen shirt, doneerde AV De Koplopers een bedrag van 4 euro per bespaard shirt. ‘’Zo’n 600 lopers besloten dit jaar geen shirt te nemen, dus dat heeft een mooi extra bedrag opgeleverd’’, laat Van der Steuijt weten.