VIDEO: Chen Chou maakt muziek van Intensive Care gegevens
Muziek en een IC-opname is niet de meest voor de hand liggende combinatie. Toch weet Chen Chou (TU Delft) met haar onderzoeksproject CareTunes for Families de twee te verbinden. Met dit project vertolkt ze medische gegevens zoals hartslag, hersengolven en de bewegingen van een patiënt in een soundtrack waar hun dierbaren naar kunnen luisteren.
Het project van Chen Chou, student Design for Interaction aan de TU Delft, laat zien dat zelfs in een coronapandemie creativiteit en innovatie nog mogelijk zijn. Chou heeft voor haar werk zelfs de nominatie voor ‘Beste Afstudeerproject van de TU Delft 2020’ ontvangen.
Het idee achter het project is dat het lastig tot onmogelijk is om bij de coronapatiënten op bezoek te gaan in de ziekenhuizen, maar dat de dierbaren van de patiënt op deze manier toch een bericht krijgen van de patiënt. De muziek is gecomponeerd op basis van de persoonlijkheid van de patiënt, zo is te lezen in de video onderaan deze pagina, en varieert op basis van de patiënts emoties, gedachten, bewegingen etc. De technologie doet dit door de breingolven en de hartslag te meten.
Daarnaast kunnen de familie en vrienden een livestream volgen en/of ontvangen ze korte muzikale boodschappen van de patiënt. Op deze korte muzikale boodschappen kan vervolgens weer gereageerd worden met voice-berichten om de zieke bemoedigende en steunende berichten te sturen.
"Muziek," zegt Chou tegen TU Stories of Science, "is een krachtige manier om betekenissen en emoties te communiceren, en het is een ideaal middel om de band tussen families en intensive care patiënten op te bouwen en te versterken." De muziek in de eerste versie van het CareTunes project for Families zette de vitale functies van een patiënt direct om in muziek. De gebruikers vonden dit echter stressvol: families wisten niet zeker of ze de muziek goed begrepen of wat het betekende als de muziek plotseling veranderde.
Daarom paste de TU-student de technologie zo aan dat de muziek niet alleen de vitale functies omzet, maar ook de hele aanwezigheid van patiënt. Dit had een zeer positief effect, het voelde nu voor de gebruikers bijna alsof de zieke bij hun was door de muziek. "Vaak bracht de luisteraar automatisch zijn eigen herinneringen aan de patiënt mee in haar of zijn interpretatie. Omdat de muziek bedoeld is om positieve emoties op te roepen, voelen ze zich meer verbonden en gerustgesteld.’’
Inmiddels is Chou afgestudeerd en wil de studente zich oriënteren op plekken waar haar vaardigheden het beste benut kunnen worden: "Ik wil blijven werken als Delftse ontwerper, maar ik wil me ook nog niet beperken tot een specifiek vakgebied. Ik heb nogal wat interesses!"