Hoe vijfentwintig TU Delft studenten hielpen bij het tekort aan beademingsapparatuur
Hoogleraar aan de TU Delft Jaap Harlaar, bedacht voor 25 studenten die vanwege de coronacrisis geen stageplek hadden, een creatieve oplossing. Toen er een tekort was aan beademingsapparatuur zorgde Harlaar met operationAIR ervoor dat deze studenten alsnog verzekerd waren van een stageplek.
Op 12 maart 2020 moest Harlaar 25 masterstudenten laten weten dat hun stage niet doorging. Tot duidelijk werd dat Nederland een tekort dreigde te hebben op het gebied van beademingsapparatuur. Daarom sloegen de medische opleidingen van de TU Delft, het Leids Universitair Medisch Centrum en het Erasmus MC de handen ineen.
Mouwen
Want konden studenten geen noodbeademingsapparaat maken voor coronapatiënten? ‘’Ik ben eens in mijn medische netwerk rond gaan bellen en het idee werd met open armen ontvangen,’’ zo vertelt Harlaar aan het TU Delft platform.
Lees ook: TU Delft hoogbouw EWI voldoet niet aan brandveiligheidseisen >
Dezelfde avond stuurde de hoogleraar zijn studenten een mail of ze mee wilden werken aan de ontwikkeling van een alternatief beademingsapparaat. Net als Harlaar wilden de studenten de handen uit de mouwen steken en meehelpen.
Het weekend dat volgde werden de eerste plannen gemaakt en maandag was de kick-off van ‘OperationAIR’ een feit. Vijftig studenten van verschillende opleidingen werkten in groepjes aan alle aspecten van de ontwikkeling van het apparaat.
Ontploft
Harlaar vertelt aan de TU Delft aangenaam verrast te zijn door het zelforganiserende vermogen van de studenten: ‘’Ze deelden werkgroepen in, kozen een communicatieplatform, nodigden docenten uit om hun kennis te delen. Het was fantastisch om te zien.’’
Als snel werd volgens Harlaar bekend dat Nederland zo’n 1000 apparaten te kort zou komen. Daarom ging de hoogleraar samen met de studenten en collega’s aan de slag om te kijken of ze zelf in korte tijd apparaten konden ontwikkelen.
En toen Diederik Gommers - voorzitter Nederlandse Vereniging voor IntensiveCare - in de Tweede Kamer sprak over het project ‘’ontplofte de boel’’ volgens Harlaar. Premier Rutte kwam langs en ook Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat.
Spanning
Hierdoor kreeg het team een extra steuntje in de rug maar het zorgde ook voor spanning bij sommige studenten: ‘’Dat gaf een positieve vibe, al konden sommige studenten nietmeer slapen van de spanning,’’ aldus Harlaar. Maar door de naamsbekendheid kreeg het project ook veel steun.
Al gelezen? Magneetvissers vinden handgranaat in Delft >
Inhoudelijk kwam het project vooral aan op de studenten: ‘’Zelf heb ik me zo min mogelijk met de inhoud bemoeid, maar vooral met het proces en geprobeerd drie stappen vooruit te denken en waar nodig mijn netwerk aan te spreken. Heel veel kwam dus vanuit de studenten zelf,’’ aldus Harlaar.
De studenten maakten zelf een ontwerp, prototype, de hard- en software, bedachten het productieproces, enzovoorts. Binnen drie weken wisten ze een werkend apparaat te leveren: de AIRone.
Oplossing
Alhoewel het apparaat nog verder geperfectioneerd moest worden hadden ze al een basisapparaat dat uitstekend functioneerde. Maar uiteindelijk bleek het (gelukkig) niet nodig. ‘’Dat was een klein beetje een dubbel gevoel. We hadden toch graag laten zien dat het apparaat in zo’n urgente behoefte kon voorzien.’’
Uiteindelijk produceerden ze er 80, veel minder dan gepland. Daarnaast hebben ze alle documentatie rondom het apparaat online als open source beschikbaar gesteld, hierdoor kan iedereen het namaken mits ze het aanpassen naar hun specifieke context.
‘’Wij hebben het gemaakt om een oplossing te bieden voor de Nederlandse situatie. Dat is logisch, want hier kennen we de situatie, de IC-professionals, de infrastructuur en de regelgeving. Je kunt zo’n concept dan echter niet opeens heel ergens anders toepassen,’’ aldus Harlaar.
Topmaanden
Maar de studenten hebben er wel veel van geleerd en ze hebben ook hun stagestudiepunten alsnog in ontvangst kunnen nemen. De hoogleraar stelt dat het voor de studenten zelf ook heel motiverend was om mee te doen.
Steekpartij met drie gewonden in woning Simonsstraat Delft >
‘’Het is een mentaliteit die ik heel erg herken in Delftse studenten: ze willen de wereld beter achterlaten dan ze hem aantroffen. Dat is heel krachtig. Ze hebben ook geen enorme ego’s en zijn bereid tot samenwerken. Die saamhorigheid maakt dat zo’n team maximaal functioneert. Bovendien zitten ze nog niet vastgeroest in ideeën en kunnen ze outside-of-the-box denken. Het was geweldig om mee te maken. Het waren zware maanden, maar wel topmaanden,’’ aldus Harlaar tegen de TU Delft.