TU Delft hoogleraren pleiten vóór permanent wonen op vakantieparken
Er heerst al enige tijd een woningentekort in Nederland, volgens Capital Value dreigt er in 2024 zelfs een hoogtepunt te komen van een tekort van meer dan 415.000 woningen. Dit jaar was er nog een tekort van 315.000 woningen. Hoogleraren van de TU Delft pleiten daarom vóór de permanente bewoning van vakantieparken.
Iedereen kent ze wel en veel Nederlanders zullen er vast ook weleens geweest zijn: vakantieparken. Volgeplaatst met idyllische huisjes, speeltuinen en zwembaden zijn deze vakantieparken een toevluchtsoord voor families tijdens de schoolvakanties. Maar voor sommige mensen zijn deze vakantieparken simpelweg ‘thuis’.
Omgetoverd
Maar het permanent bewonen van dit soort huisjes is simpelweg niet toegestaan, aangezien de parken waarin zij staan bedoelt zijn ter recreatie. Hierdoor voldoen de huizen ook niet aan de wettelijke normen en eisen die wel aan een gewoon woonhuis gesteld worden. Toch schrikt dit niet iedereen af, volgens de Correspondent was vorig jaar het permanente adres van 55.000 tot 160.000 Nederlanders een vakantiehuis.
TU Delft maakt plannen voor sneltesten op campus >
Maar als bewoners hierop betrapt worden dan hebben veel gemeenten een scherp antwoord: uitzetting én een fikse boete die op kan lopen tot tienduizenden euro’s. Daarom pleitten Peter Boelhouwer en Hugo Priemus van de TU Delft dat vakantieparken die geen toeristische functie meer vervullen omgetoverd worden tot woonwijken, zo vertellen de hoogleraren aan de Stentor.
‘’Stel je voor dat lokale overheden hun eigen strenge regels naleven en al deze bewoners uit hun woning zetten’’, zegt Boelhouwer tegen de Stentor, hoogleraar Woningmarkt aan de TU Delft. ‘’Tienduizenden mensen moeten dan op zoek naar een nieuw huis. Dat terwijl er in ons land al sprake is van woningnood.’’
TU Delft is ‘hekkensluiter’ op het gebied van vrouwelijke hoogleraren >
Boelhouwer vindt de jacht op permanente vakantieparkbewoners dan ook ‘moreel onverantwoord’, laat hij aan de Stentor weten. Daarnaast is het volgens de TU Delft docent ook in strijd met de grondwet omdat hierin staat dat de overheid moet zorgen voor voldoende goede woningen: ‘’Dan is het toch van de gekke dat gemeenten alles op alles zetten om bewoners uit hun huis te verjagen?’’
Voorloper
Het is mogelijk om vakantieparken om te vormen tot woonwijken, maar het is aan de gemeentes om te beslissen of dit ook werkelijk gebeurt. Harderwijk is een voorloper in deze Gelderse gemeente zijn inmiddels twee vakantieparken omgevormd tot woonwijken en volgens de Stentor volgen er volgend jaar nog twee.
Boelhouwer juicht de gemeente toe: ‘’Niet alle vakantieparken hoeven te worden gelegaliseerd, maar doe net als Harderwijk en kijk waar het mogelijk én nodig is.’’ Volgens wethouder Jeroen de Jong van Harderwijk was het ook niet meer dan logisch om de vakantieparken om te toveren tot permanente woningen zo laat hij aan de Stentor weten: ‘’Het was de meest logische keuze, deze parken werden al volop permanent bewoond en zouden nooit meer toeristen ontvangen.’’
Russische spionnen zochten informatie op technische universiteiten >
Hugo Priemus, gepensioneerd hoogleraar Volkshuisvestiging aan de TU Delft sluit zich aan bij Boelhouwer en De Jong. Hij verteld aan de Stentor dat de tekorten op de woningmarkt leidend moeten zijn en als de meerderheid van de bewoners op een vakantiepark wil dat het park een woonwijk moet volgens de hoogleraar Volkshuisvesting de gemeente daar proberen gehoor aan te geven.
Daarnaast moeten bij parken die al volop permanent worden bewoond legalisering het uitgangspunt zijn, aldus Priemus tegen de Stentor. Hierbij moeten ze uiteraard aan de zelfde normen voldoen als ‘gewone’ woonhuizen. Maar Priemus ziet nog een mogelijkheid: ,,Gemeenten kunnen ook kiezen voor een dubbelbestemming, waarbij er sprake is van een combinatie van wonen en recreatie. Een deel van de woningen wordt dan permanent bewoond, terwijl het andere deel kan worden gebruikt voor recreatie.’’
Terughoudend
Alhoewel de TU docenten veel mogelijkheden zien zullen de vakantieparken tenslotte wel aan andere normen moeten gaan voldoen. Een hoogleraar Volkshuisvesting aan de Rijksuniversiteit Groningen is dan ook minder positief.
Zo vertelt hij aan de Stentor dat de vakantieparken zich in natuurgebieden bevinden en die zijn niet bedoelt om in te wonen, maar om te recreëren. De hoogleraar, George de Kam, gelooft dan ook dat gemeenten terughoudend moeten zijn met het legaliseren van vakantieparkwoningen.