TU Delft presenteert acht studenten die dit jaar opmerkelijk werk hebben geleverd

De TU Delft heeft vorige week de Best Graduates van dit jaar gepresenteerd. Uiteindelijk wordt een student geselecteerd die titel TU Delft Best Graduate 2021 mag ontvangen voor zijn of haar buitengewoon goede werk aan de TU.

Vanuit alle acht faculteiten die de TU Delft kent, wordt een kandidaat voorgedragen voor de titel. Tijdens de TU Delft Best Graduate Award Ceremony op 11 november vertelt ieder van de kandidaten het verhaal achter hun innovatief onderzoek en presenteren ze de resultaten van hun afstudeerscriptie.


Oostenrijkse Alpen
Een van deze acht genomineerden is Riel Bessai die een modulaire 'stoel’ ontwikkelde. ‘Stoel’ omdat het voorwerp uit elkaar te halen is en om te bouwen is tot een ander object. Je kunt dus als je uitgekeken bent op deze ‘stoel’ hem ombouwen tot een bank. De tweeënveertig witte blokken waaruit het modulair systeem bestaat kunnen ook nog eens CO2 opslaan.

Ook Sarah Hanus nam een klimaatbewuste inslag in haar project. Hanus ontwikkelde in de Oostenrijkse alpen een model waarmee ze tot ver in de toekomst kan voorspellen hoe water uit de bergen zal stromen.


Brandwonden
Eduardo Gutiérrez Prieto onderzocht hoe trilharen in beweging komen en synchroniseren. Trilharen helpen onder andere om vloeistoffen, zoals slijm uit de longen, te verplaatsen. Het onderzoek van Gutiérrez Prieto kan leiden tot effectievere behandelingen van verschillende ziekten zoals rokershoest of andere aandoeningen aan de luchtwegen.


Marianne Schaaphok hield zich ook bezig met het menselijk lichaam, maar haar onderzoek focuste zich op hoe wiskunde kon helpen bij het behandelen van brandwonden. Met brandwonden is het essentieel dat er snel een effectieve behandeling plaatsvindt.


Gebeurt dit niet dan kan de huid zodanig samentrekken dat iemand er een blijvende handicap aan over houdt. Maar om dit voor elkaar te krijgen moeten de modellen wel snel genoeg zijn. Daarom versnelde Schaaphok het model één miljoen keer met behulp van neurale netwerken.


Chemische industrie
Eerder schreven wij al over het project van Bart Duisterhof, waarin hij met behulp van slimme minidrones gaslekken kan opsporen. Friederike Nintzel deed onderzoek naar de vergroening van de farmaceutische en chemische industrie door de productie van medicijnen en chemicaliën te verduurzamen. Enzymen zijn hierbij een game-changer volgens Nintzel.


Tenslotte deed Rico Herzorg onderzoek naar de toenemende uitdagingen in de ruimtelijke planning. Daarom bracht Herzorg waardeconflicten binnen een stad in kaart en ontwikkelde hij een model met die conflicten om te gaan.


Wie uiteindelijk de titel TU Delft Best Graduate 2021 wint, wordt op 11 november bekend gemaakt. Om 16:00 uur begint de ceremonie in de TU Delft Aula ook is de ceremonie digitaal bij te wonen via een livestream die binnenkort op deze pagina wordt geplaatst.